Napló

Továbbra is hódítanak a kabócák!

A két betelepült és mára mindenhol elterjedt kabócafajt lassan senkinek nem kell bemutatni, mindenki felismeri és legtöbben védekeznek is ellenük. Az amerikai szőlőkabócát az aranyszínű sárgaság fitoplazma vektoraként tartjuk számon, az amerikai lepkekabóca pedig pár éve vattaszerű szövedékével hívta fel magára a figyelmet.

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus 1-2. kép), szőlő Aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) vektora. Ellene a védekezés kötelező!! A fitoplazmás betegség tőkepusztulást okoz. Eddigi ismereteink szerint csak az amerikai szőlőkabóca képes terjeszteni a betegséget egyik nővényről a másikra. A kabóca 1 nemzedékes faj. Tojása telel a kéregrepedésekben. Perzisztensen terjeszti a betegséget, 38-40 nap után válnak fertőzőképessé a lárvák, melyek életük végéik fertőzőképesek maradnak. A lárvakelés május közepe-július elejére esik, időjárástól függően. A lárvákat a hajtások alsó leveleinek fonákán kell keresni. Az imágók júliustól szeptemberig megtalálhatóak, a rajzáscsúcs július közepétől augusztus végéig tart, ha az időjárás kedvező szeptemberre is átnyúlhat. A védekezést a szőlő virágzása után kell megkezdeni. Mivel a védekezés ellene kötelező, ezért nagy eséllyel csak az olyan ültetvényekben találhatunk (csapdázhatunk), melyekben nem védekeztek a kártevő ellen, ilyenek a gazdátlan, elhanyagolt ültetvények. A 3. képen az L5-ös (utolsó) lárva levedlett bőre látható.

A másik kabócafaj mely szőlőn is megtalálható, habár sokkal kevésbé kártékony, mint rokona, az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa 4. kép) majdnem 300 tápnövényét jegyezték le eddig. A korompenész könnyen megtelepszik a vattaszerű szövedékén, a kártevő pedig mindeközben szívogatásával  gyengíti a növényt. Főleg a dísznövény kertészetekben okoz ezzel esztétikai gondot. Egy nemzedékes faj, tojásait októberben rakja le fás növények kéregrepedéseibe. Májusban jelennek meg a lárvák, melyek 5 lárvastádium után válnak imágóvá. Mind a két kabócafaj ellen sokat segít az őszi olajos lemosópermetezés (tojások gyérítése), az imágók ellen pedig az engedélyezett készítményekkel vehetjük fel a harcot (pl. tiametoxam, klórpirifosz-metil).

Értékelje a tartalmat:     1  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.