Napló

Teszteredmények: Napraforgó lombtrágyázása

Alapesetben 6–10% hozamtöbbletet lehet remélni egy jól adagolt, jó minőségű lombtrágyától. A levélen keresztül pótolt nitrogén idén ennél jóval több pluszt eredményezett – köszönhetően a száraz nyári időjárásnak. 

Akár négy-öt mázsa plusz egy jó lombtrágyával

A virágzás környékén kiadott bór önmagában is növeli a termést – hát még ha egy kicsit komplexebb formában adjuk ki!

Ezt mértük: Tányér- és szárátmérő mérése az aratás előtt 3 héttel, termésmennyiség és olajtartalom vizsgálata.

Lombtrágya-vizsgálataink megerősítik a Wuxal készítmények piaci előnyét és a bóros lombtrágyák virágzás előtti, illetve az algakészítmények virágzás alatti kijuttatásának gazdaságosságát. A kísérletben a szár vastagságát egyik lombtrágya sem befolyásolta, de a tányérátmérőt mindegyik kezelés növelte, 3-11% közötti mértékben. Az olajtartalomra szintén nem voltak hatással a készítmények, viszont a legjobb lombtrágyák – a Wuxal Boron Plus és a Wuxal Ascofol – szignifikáns módon, 10% feletti pluszhozammal fokozták a termést. A kísérletben legjobban a virágzás alatt, 2,5 l/ha-os dózisban kiadott Wuxal Ascofol teljesített.

Nitrogénlöket aszályban

Virágzás idején még igencsak igényli a napraforgó a tápanyag-ellátást, ám nem minden nitrogénforma vethető be perzselés nélkül.

Ezt mértük: Fitotoxicitás mérése a kezelés után pár nappal, illetve a hozamok mérése betakarításkor.

A Terepszemle-kísérletek legnagyobb sikere a nagy dózisú N-lombtrágyázás termésnövelő hatásának igazolása a kapás kultúrákban. A napraforgó levele a hagyományos N-oldatoktól könnyen megperzselődik, ezért a gyorsan hasznosuló karbamidot, lassú lebomlású urea-formaldehidet, valamint kész aminosavakat is tartalmazó Azospeed Amino hatását vizsgáltuk. A virágzás előtt és alatt kipermetezett, 20 l/ha dózisú folyékony fejtrágya gyakorlatilag perzselés nélkül teszi lehetővé a növény táplálását aszály idején. Valószínűleg a száraz évjáratnak is köszönhető az idén mért kiemelkedő, 20% fölötti terméstöbblet. Akárcsak a kukoricában, a napraforgóban is hektáronként 7-8 ezer forintos nyereséggel lehetett alkalmazni ezt a folyékony N-lombtrágyát, vagyis alkalmazása kimagaslóan megtérült. Az Azospeed Amino-t fungicidekkel vagy mikroelemes lombtrágyákkal (Wuxal) kombinációban javasoljuk kijuttatni.

Ezzel zárult az őszi betakarítási eredmények kiértékelése. Az új szezon javában fut. Kövessen minket továbbra is!

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.