Napló

Teszteredmények: Kukorica starterezése – 2. rész

Tegnap eljutottunk odáig, hogy egy nagyobb adag, foszforos starter ér annyit, mint 200 kg szokványos sortrágya. Most megnézzük, hogy mennyibe kerül ez a megoldás.

Megéri?

A szélsőségeket kizárva kiválasztottuk a legjobban teljesítő parcellákat Felsőnánán, hogy ezeken mutassuk be az indító készítmények megtérülését. Melyikkel járunk jobban anyagilag? Felsőnánai helyszínünkön a starter blokk parcellái közül a legjobb eredményeket a 200 kg/ha dózisú sortrágyáknál és a legnagyobb – 30 kg/ha – dózisú mikrogranulált starternél mértük. Sikeresendebütált az új Bactovital mikrogranulátum is, a kontrolhoz mérten 3 q/ha terméstöbbletet adott. Széthúz a mezőny, ha a kezelések árát is figyelembe vesszük. Megtérülés szempontjából jobb döntésnek bizonyult 30 kg starter, mint 200 kg sortrágya kiadása: a kettő viszonylatában hektáronként bő 6 ezer forintot nyertünk a Pannon Starter Megával. Büszkék vagyunk a granulált talajbaktérium (Bactovital) megtérülésére is.

Milyen tőszámmal éri meg starterezni?

Tőszámtól függetlenül 8–12%-os pluszhozammal reagált a kukorica a hektáronként kiadott 20 kg Pannon Starter Megára. A 85 ezres tőszámmal vetett hibrid 27%-kal több termésre volt így képes, mint 55 ezer tővel vetve. A tapasztalatok alapján a csapadékban gazdagabb és tápanyaggal jól ellátott területeken a magasabb tőszámú, starteres vetést javasoljuk.

 

Holnap a gyomirtással és a fungicidekkel folytatjuk!

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.