Napló

Teszteredmények: Kukorica és a lombtrágyák

A foszfor, a nitrogén és a cink egyaránt fontos a kukorica nyári fejlődéséhez, és mivel jellemzően száraz ilyenkor az idő, lombon át kell felvennie a növénynek. A kísérletben biostimulátorokat is teszteltünk.

Biostimulátorok és mikroelemek a levélen – Mennyit számítanak?

Pár mázsás előnyt jelenthet egy lombtrágya bevetése a megfelelő időben. Minél komplexebb a gondoskodás, annál mérhetőbb a haszon.

Ezt mértük: Termésmennyiség rögzítése.

A kukorica igényli és meghálálja a pluszban kiadott cinket, hiszen a termésképzés enzimatikus folyamatait támogatja – akárcsak a természetes növényi hormonok. Persze a lombtrágyázás termésnövelő hatása jóval kisebb, mint a starterezésé. Két eltérő adottságú helyszínen vizsgáltuk a levélen keresztüli tápelempótlás hatékonyságát. Az eredmények átlaga alapján a kukorica reagált a Wuxal Cink kezelésre, átlagosan másfél mázsa terméstöbbletet adott. Ám meglepetésünkre a virágzás elején kiadott biostimulátor – az engedélyeztetés alatt álló Alga 600 – adta a legnagyobb terméstöbbletet. A csaknem 4q/ha-os hozamnövekedés mintegy 7 ezer forintos hasznot hoz hektáronként, vagyis a megtérülése kiváló. Ez a készítmény a Sargassum nemzetségbe tartozó alga tömény kivonata, de nagy mennyiségű káliumot is tartalmaz. A benne lévő növényi hormonok és tápelemek együtt hatékony szénhidrátbeépülést tesznek lehetővé a terméskezdeményekbe. A Wuxal Cinket 6–8 leveles állapotban, míg algás készítményeinket virágzás előtt javasoljuk kijuttatni.

Nitrogén + aminosav: 4 mázsás plusz

A kukorica nitrogénigénye a nyári, intenzív növekedési időszakban a legnagyobb.

Ezt mértük: A fitotoxicitás mérése a kezelés után pár nappal, illetve a hozamok rögzítése betakarításkor.

A vizsgált Azospeed Amino előnye, hogy két ütemben szabadul fel belőle a nitrogén és kész aminosavakat is hordoz, ami a nyári hőstressz idején gyorsabb hasznosulást tesz lehetővé, így segít megőrizni a növény kondícióját. Nem csoda, ha látványos a virágzás előtt elvégzett kezelés hatása a termésre. A készítmény további előnye, hogy a 20 l/ha-os, magas dózist is a perzselés veszélye nélkül juttathatjuk ki. A lombtrágyázás két helyszín átlagában 4,5 mázsás hozamtöbbletet eredményezett, azaz kb. 20 ezer forint árbevételt hozott szemben a cc. 13 ezer forintos kiadással. Az Azospeed Amino fungiciddel és inszekticiddel kombinálva is alkalmazható.

Holnaptól rátérünk a napraforgós eredményekre!

 

 

 

 

 

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.