Napló

Teszteredmények: Herbicidek és fungicidek a kukoricában

Gyomirtás kapcsán ez volt a kérdés a tavalyi kísérletben: Veszítünk, vagy sem, ha csak kelés után gyomirtjuk a táblát? A fuzárium elleni harcban pedig arra voltunk kíváncsiak, mikor és hogyan érdemes beavatkozni.

Mázsás pluszok egy jó gyomirtással

Ezt mértük: A gyomirtás hatékonysága a százalékos gyomborítottság alapján a kezelés után 6 héttel, illetve a termésmennyiség mérése.

A gyomirtási kísérletben a kezeletlen parcellán a fenyércirok, parlagfű, libatop domináltak. A rezisztens fenyércirok ellen a felülkezelő készítmények hatástalanok voltak. A magról kelő egy- és kétszikű gyomfajok ellen a korai posztemerens gyomirtási kombinációk adtak jobb hatékonyságot, ami a termésben is megmutatkozott. Egy népszerű versenytárs készítmény is vizsgázott, ennek hektárára megegyezik a Kwizda-megoldáséval. A Terbyne Combi + Callido korai poszt emergens gyomirtási ajánlatunk a végső terméseredmény alapján remekül kiállta a próbát. Drágák a poszt kezelések, de úgy tűnik, megtérülnek.

Vegyszerrel vagy biopreparátummal a fuzárium ellen?

Ezt mértük: Fuzárium-fertőzöttség százalékos aránya aratás előtt, termésmennyiség rögzítése és toxinszint ellenőrzése.

A két kísérleti helyszínen jelentős szárfuzáriumfertőzést tapasztaltunk. Ebben a tesztben egy népszerrű gombaölő szerrel versenyeztettük meg saját biológiai megoldásainkat. Az egyik készítményünk a Trichoderma asperellum gombát tartalmazó Trifender Pro volt, míg a másik a starter szemcséire ragasztva hordozta ezt a hasznos gombaevő gombát (Pannon Starter Perfect Pro). A standard fungicideddel is növeltük a hozamokat fél-másfél tonnával, de a legjobb termésátlagot a Pannon Starter Perfect Pro-val kezelt parcella adta. A strater és a Trichoderma biopreparátum kombinációja 4–6 mázsával növelte a hozamot a trichodermás teljes felületkezeléshez képest, a kontrol terméseredményét pedig 1–1,8 tonnával múlta felül. A hozamok csak a kezeletlen kontroltól tértek el szignifikáns módon. Pedig a kezdeti 39-44%-os megbetegedési arányt a fungicides permetezés nem volt képes mérsékelni, míg a Pannon Starter Perfect Pro-val való kezelések 23-32%-os mértékűre csökkentették azt.

Összesítve: Egy-másfél tonnás terméstöbbletet is hozhat a fuzárium elleni védelem. Egy korai, lokális beavatkozással még tovább növelhetjük ezt a hozamelőnyt.

Holnap a lombtrágyákat vesszük górcső alá.

 

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.