Napló

Teszteredmények: Gombák elleni harc a napraforgóban

Betegségek ellen legegyszerűbb az egészség megőrzésével védekezni, azaz első lépésben a jó növénykondíció elérése a cél. Ezzel egy időben a talaj és a levél zónájában is védőgyűrűt kell vonnunk a napraforgó köré.

Ezt mértük: Kórtani értékelés augusztus elején, a fehérpenész és a hamuszürke szárkorhadás jeleit mutató tövek százalékos aránya, illetve a termés mennyisége, kaszatok olajtartalma.

A kísérleti helyszíneinken 2017-ben nagyon gyenge szklerotínia-fertőzés alakult ki, viszont a nyár második felében jelentős makrofominás száradás gyorsította fel az érési folyamatot. A makrofomina elsősorban száraz, meleg nyarakon károsít, akár 40%-os terméscsökkenést okozva, de kártételét sokan az aszálynak tulajdonítják. Mindkét faj kitartó képletei a szkleróciumok, illetve mikroszkleróciumok. A Trichoderma hiperparazita gomba ezeket a képleteket fogyasztja. Mi ezt a hasznos gombafajt a Trifender Pro készítményben szórtuk ki a teljes felületre. Szklerotinia ellen ez a kezelés bizonyult a legbiztonságosabb megoldásnak. Az egyszeri fungicides permetezéssel (Picasso) a levélbetegségek és a később esetlegesen terjedő szklerotínia ellen lehet védekezni. Az is kiderült, hogy az adapterrel rendelkező termelők felére csökkenthetik a szkerotínia fellépésének gyakoriságát a Trichodermával kombinált indító műtrágyával (Pannon Starter Perfect Pro).A makrofomina-fertőzés igen erős volt idén a vizsgált napraforgóhibridben, meghaladta a 70%-os mértéket. A tavasszal kijuttatott biopreparátumok enyhítették a Macrophomina kártételét, míg a nyári fungicides kezelések – valószínűleg a levélzet megvédése által – közvetetten mérsékelték a betegséget. A vizsgált fungicidek között nem volt számottevő különbség. Minden olyan tényező (starterezés, káliumellátottság, lombtrágyázás), ami a növény szárazságtűrését javítja, levélzetét megóvja, segíti a betegség visszaszorítását. Ha biztosra akarunk menni, akkor célszerű többféle védekezési-megelőzési módot bevetni, és teljes védőhálót vonni a növény köré.

Holnap a lombtrágyákkal zárjuk az eredmények ismertetését.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.