Napló

Teszeredmények: Napraforgó starterezése

Tudta? Napraforgóban is megéri starterezni. Íme a számok!

Az áprilisi gyökérképződés idején az alacsony talaj- hőmérséklet gátolja a természetes P-feltáródást, ezért a napraforgó is jól reagál a starterezésre.

Ezt mértük: Teljes növénytömeg mérése 6–8 leveles korban, tányér és szár átmérője az aratás előtt 2–3 héttel, termés mennyisége, a kaszatok olajtartalma.

A mikrogranulált starterrel és a sortrágyával kezelt parcellák egyaránt mérhetően gyorsították a napraforgó kezdeti növekedését. A júniusi mérés során 10–50%-os növekedést tapasztaltunk a növény teljes zöldtömegében a kontrolhoz képest. A két talajbaktériumos kezelésből a vetéssel egy menetben kiadott, mikrogranulált Bactovital szerepelt jobban, hiszen célzottabban került a fejlődő csíranövény elérhető közelségébe. Ez az új készítmény jópár konkurens mikrogranulátumot és 200 kg/ha-os adagban kivitt sortrágyát is lekörözött, ami figyelemre méltó teljesítmény. Ami a startereket illeti, hatásukra a szárátmérő 2–22%, míg a tányérát- mérő 8–11% többletet eredményezett. Összességében a nagyobb foszfortartalom és a magasabb dózis győzött. A kísérlet tanulsága, hogy ha csúcsra akarjuk pörgetni az induló motort, akkor vagy magasabb dózisban, vagy 100 kg N-sortrágyával kombinálva célszerű starterezni. Önmagában a 200 kg/ha dózisú sortrágyázást szinte mindig megverte a vetőmag közelébe kiadott, mikrogranulált tápanyag. Az olajtartalom terén az összes kezelés növekedést hozott, a legjobb parcellák 1,5–2%- kal haladták meg a kezeletlen kaszatokban mért értéket (47,4%).

Mennyire gazdaságos?

A legjobb három termésátlagot a csabacsűdi starterblokkból a Pannon Starter Mega, a káliumtúlsúlyos sortrágyázás, valamint az új, Bactovital mikrogranulált készítményünk adta. A többi szántóföldi növénynél is azt tapasztaltuk idén, hogy a starter beltartalma és dózisa nagyon befolyásolja a hatékonyságot. A 30 kg/ha- os adagban kiadott, 49%-os foszfortartalmú Pannon Starter Mega a magasabb költségű, 200 kg/ha-os adagban szórt NPK sortrágyázásnál is több termést eredményezett. Mindegyikük megtérülése jó, de a magasabb dózisú Pannon Starter Mega kiemelkedő hasznot hajtott. Napraforgóban is azt valószínűsítjük, hogy 20-30 kg/ha Pannon Starter Mega + 100-200 kg/ ha sortrágyázás adhatja a legjobb eredményt. Idén izgalmas lesz a Bactovital + Pannon Starter Mega együttes – két adapterrel történő – kijuttatásának eredménye is.

Holnap a fungicidekkel folytatjuk!

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.