Napló

Szivarsodró eszelény

Szivarsodró eszelény kártételét lehet megfigyelni a gyümölcsösökben. Kártétele igen jellegzetes. Ügyesen sodor össze több levelet szivar formájúra. 

A szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae) igen közönséges kártevő (1. kép). Egész Magyarország területén előfordul. Két színváltozata létezik, a kékes fényű (2.kép) és a zöldes árnyalatú. Kártétele szőlőben és gyümölcsfákon (körte, alma, birs, cseresznye, szilva...) egyaránt megfigyelhető. Tavasszal a szőlőrügyeket odvasíthatja, de általában a szőlő kinő a kártevő "foga alól". A leveleket hámozgatja (3.kép). Nevét onnan kapta, hogy a leveleket elfonnyasztja, tojásait a levél felszínére rakja (4-5.kép), majd szivar alakúra összesodorja védelmet és táplálékot biztosítva a kikelő lárváknak (6.kép). Körülbelül egy hét szükséges a lárvák kikeléséhez. Fejlődési idejük hőmérsékletfüggő, 20-55 napig tarthat. Vagy a földrehullott levélből vagy a fán maradtakból pottyannak a földre, majd beássák magukat. Ősszel a kifejlett imágók a talajban maradnak, vagy,  előfordul, hogy  előbújnak,  a tél előtt még táplálkoznak egy kicsit.  Évente egy nemzedéke fejlődik ki, az imágók telelnek át a talajban. 

Értékelje a tartalmat:     1  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.