Napló

Szarvasi tanulságok az ávakelésű repcével

Október végére megérkeztek a várva várt esők, így aztán egyre nagyobb örömmel szemlézhettem a szépen fejlődő repceparcellákat. Hétről hétre javuló kép fogadott, egyre inkább eltűntek a ritkás foltok a nehezebben kelő részekről is. Elégedetten járkáltam fel s alá a parcellák között, míg egyszer csak eszembe ötlött:  szép-szép, hogy egyre egyöntetűbb a növényállomány, de hová tűntek a parcellák közti vetetlen sávok? És valóban, október elején még megvoltak, de most már szinte teljesen egybefüggővé vált mind a 32 repceparcellám.

Azonnal fel is hívtam a vetést végző szolgáltató cég ,a Syntech Kft. vezetőjét: “Barátom, itt valamit nagyon elbaltáztatok, a kért 50 cm helyett semmi lett a parcellák közti vetetlen sáv szélessége!” A válasz: “Az nem létezik. Majd kimegy a kolléga, és megnézzük." Néhány nap múlva ez meg is történt, a “tetthelyen” találkoztunk. A tapasztalt kolléga – lehetett vagy huszonhét éves –, egyből lerántotta a leplet erről a talányos esetről: “Látod, itt a sor. Ez itt, a sor mellett pedig mind árvakelés. Emiatt tűntek el az elválasztó sávok." Erre nem gondoltam, hiszen nem repce, hanem búza volt az elővetemény, de még az előtt is búza volt ide vetve.  És most a három évvel korábbi repce köszönt vissza ilyen harsányan!

Nem maradt más hátra, mint rota kapa, toli kapa és kézi kapa hármas kombinációval (Vario Basic :) ) visszahódítani az elveszett parcellaközöket. Feszített munkatempóban két embernek, két napig tartott ez, és sajnos az egyik az én voltam. Utána három napig tartó izomláz... Hiába ilyen ez a kézműves növényvédelem :-)

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.