Napló

Szarvasi repcehelyzetkép

A rám bízott szántóföldi bemutató színhelyén, Szarvason ugyancsak gondot jelentett tavaly ősszel a repce elvetése. Az Alföldön gazdálkodók jól tudják, hogy az esetek többségében “tevecsontszáraz” lesz a talaj augusztus végére, így nem csak a vetés, de már a talaj előkészítése is nehézségekbe ütközik. Nem volt ez másként 2015 szeptember elsején sem, bár aug 19-én esett kb. 20 mm eső, de azt követően meglepő módon újra visszamelegedett az idő, egészen 35 Celsius fokig. Nem volt már idő tovább az esőt várni, ezért elhatároztuk, hogy elkészítjük a talajt a vetéshez.

Egy menetben elvégeztük a magágyelőkészítést egy gruberrel. Finoman szólva sem sikerült ideális, apró mag vetésre alkalmas talajállapotot elérnünk. Nagy dilemma volt, hogy rámenjünk-e a területre még egy menetben, mert azzal bár aprózni lehetett volna a durva rögöket, viszont teljesen kiszárítottuk volna a talajt. Bízva a jó szerencsében, hagytuk így, és elindítottuk a vetést.

Az időjárás továbbra is nyáriasan meleg arcát mutatta, a repce viszonylag szépen kikelt, de a talaj kicsinyke vízkészlete rohamosan fogyni kezdett. Fenn állt a veszélye, hogy kiszárad a fejletlen gyökérzetű repce. Nap mint nap nézegettem a területet, és esőért fohászkodtam én is, mint oly sok alföldi repcetermesztő. Az eső azonban késlekedett, csak a Dunántúl ázott.

Aztán szeptember közepén Olaszországba vitt a jó sorsom egy tanulmányi útra. Ott ragyogó napsütés volt, de idehaza végre eljöttek az esős napok. Mire hazaértem már rá sem lehetett ismerni a repcére, és én is gyakrabban mosolyogtam. Aztán szerencsére az egész szeptember esős maradt. A bemutató parcellák szépen megerősödtek, és a környék legszebb repcéje lett ez a terület. Hiába, nagyon értünk hozzá, ez a tanulmányi út is hasznos volt! :-) Szakmai egyeztetés a vetés alatt a kollégákkal A kikupálódott állomány

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.