Napló

Súlyos károkat okoz a közönséges takácsatka!

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae 1. kép) igen polifág faj, majdnem 300 gazdanövényt ismerünk, melyeken táplálkozik, komoly károkat okozva szívogatásával. 

Magyarországon az egyik leggyakoribb takácsatka faj mely szabadföldi és üvegházban termesztett növényeinken egyaránt megtalálható. Kétfoltos takácsatkának is nevezik, mert háti oldalán két sötétebb folt látható. Színe viszont változó: az áttelelő alak színe narancsos-vörösesbarna árnyalatú, a többi nemzedék halvány sárgászöld két sötét folttal. Igen szapora, egyedszáma meglepetésszerűen változhat, nem várt mértékű károkat okozva ezzel. Üvegházi körülmények között 10-12 nemzedéke fejlődik ki évente. A nőstények telelnek át kéregrepedésekben és növényi maradványok között. Tavasszal már 10-15 °C fok környékén megjelennek az áttelelt alakok, és megkezdik táplálkozásukat a gazdanövényeken. A megtámadott növény levelének színén apró sárgás foltok jelennek meg majd ezek összeolvadnak, a levél sárgul, torzul, majd elhal és lehullik. A populáció a csúcsát július vége- augusztus elejére éri el, ekkor a szántóföldön minden fejlődési alak megtalálható. A levél fonákán mikroszkóp alatt láthatóak a kártevők, szabad szemmel pedig a szövedékük is megfigyelhető. Szőlőben a friss telepítésű növény fejlődésben visszamarad (2-5. kép), levele sárgul, barnul. A 6. képen a szóján okozott kárkép látható. A védekezés minden esetben ajánlott atkaölő készítményekkel, lehetőleg olyan hatóanyagot válasszunk, mely minden fejlődési stádiumot képes elpusztítani, vagy üvegházakban ragadozó atkákkal mérsékelhető egyedszámuk.

Értékelje a tartalmat:     1  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.