Napló

Repceterepszemle

A Zala megyei helyszínen alacsony gyomnyomást tapasztaltunk 2015 őszén, ám sok T4 életformájú gyom volt jelen, pl. fehér libatop, selyemmályva. A tyúkhúr elleni védekezés a verseny­társ posztemergens szerrel gyengének minősült, míg a Flex (0,15 l Command 48 EC + 2 l Butisan 400 EC) és az Eco (0,15 l Command 48 EC + 2,5 l Devrinol) gyomirtás tökéletes ered­ményt hozott. A gyenge gyomnyomás az egész vegetáció során megfigyelhető volt, így a különböző gyomirtási parcellák terméseredményeiben nem figyelhető meg lényeges különbség. A kifejezetten posztemergens technológiák esetében kisebb terméseredményt mérhettünk. A szarvasi repceterületen átlagos gyomviszonyok között tudtuk vizsgálni a gyomirtó szereket. Megállapíthattuk, a repcegyomok ellen a Kwizda Flex, Eco és Springbok pereemergensen felhasználva tökéletes eredményt adott, de árvakelésű búza ellen egyik kezelés sem hozott megfelelő eredményt.

Minden gyomirtott parcellát felül kellett kezelni Select Super® speciális egyszikűirtó készítménnyel. A korai posztemergens és a posztemergens készítmények hatékonysága itt is elmaradt a pre szerek eredményességétől. A felsőnánai kísérleti területen mezei árvácska, tyúkhúr, borostyánlevelű veronika, pipacs voltak a jellemző gyomok. A preemergens technológiák azonos szinten, jó eredménnyel vizsgáztak. A korai poszt kezelések ebben a kísérletben gyenge eredményt mutattak. Pipacs ellen csak 70%, tyúkhúr ellen 85% volt a hatásuk. A kifejezetten poszt szerek csak a szarkaláb esetében voltak igazán hatékonyak, míg veronika és pipacs ellen gyengének bizonyultak.  Konklúzió: A kísérletből a következő következ­tetéseket lehet levonni:

  1. A pre gyomirtás mindig hatékonyabb, mint a későbbi poszt gyomirtások (a gyomok fejlődésével azok érzékenysége csökken a gyomirtó szerekre).
  2. A pre gyomirtások a gyomok szélesebb körét irtják, vagyis szélesebb a hatásspektrumuk.
  3. A mezei árvácska ellen a pre kezelések a hatásosak.

   

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.