Napló

Repce: egy erős starttal hektáronként 50 ezret nyerhetünk!

A Kwizda felsőnánai kísérleti helyszínén idén júniusban ennyi nyereséget hoztak a 200 kg-os Volldünger granulátum + 20 kg-os Pannon Starter Mega kombinációval kezelt parcellák. Kiderült, hogy a talajadottságokhoz igazodó kálium- vagy foszfortúlsúlyos sortárgya sokat hozzátesz a jó terméshez, de a hozamtöbbletet tovább növeli, ha már a vetéssel egy menetben startert is adagolunk a mag mellé.

Mennyit számít a starter?

A repce fejlődése szempontjából fontos paraméter a gyökérnyakátmérő, ami ősszel az áttelelés biztonságával, míg tavasszal a potenciális terméssel van szoros kapcsolatban. Egy jó kezdet egészen a betakarításig érezteti a hatását.

Így dolgoztunk: 2016 augusztus 29-én vetettük el a Shrek hibridet 375 ezres csíraszámmal. A kísérleti blokkban különböző összetételű startereket teszteltünk, és kipróbáltunk természetes összetevőt is hordozó készítményt is. A starterek hatását a termésparaméterekben is kutattuk.

Ezt mértük: Március közepén megmértük a növények gyökértömegét, gyökérnyak-vastagságát és zöldtömegét. A termésparaméterekből a hozamok és az olajtartalom mellett az elágazódások, a becők és a becőnkénti magok számát is vizsgáltuk.

A gyökeresítő hatást jól mutatja, hogy a magárokba juttatott foszfor-túlsúlyos mikrogranulátumok többsége 10-30%-kal növelte a gyökérnyakátmérőt a mintavételezés idejére. Önállóan alkalmazva kiválóan vizsgázott az algasortrágyázás, illetve a standard sortrágyázás is. A legjobb eredményeket – 40-50%-os nyakátmérő-növekedést – a Kwizda új, mikrogranulált baktérium-készítménye és a sortrágyázással kombinált Pannon Starter Mega adták. Utóbbi magas foszfor és cinktartalmának köszönheti ezt. A fejlettebb gyökérzet kihatott a növények zöldtömegére is. Az élbolyba e tekintetben is a starter + sortrágya kombinációk, illetve a talajbaktérium kerültek. A legjobb 6 parcella a szárbaindulás előtt gyakorlatilag megduplázta a zöldtömegét a kontrollhoz képest.

Az erős kezdet egészen a betakarításig éreztette a hatását. A legtöbb termést (4,9 t/ha) a sortrágya és a Pannon Starter Mega együttes alkalmazása hozta. Az Algasoil sortrágyázás termésnövelő hatása csak később mutatkozott meg, akkor azonban jelentősen, a kontrollhoz képest 18%-kal emelte a hozamot. A kezelések közül az első három helyezett szignifikáns termésnövekedést hozott.

Tanulság: A talajadottságokhoz igazodó kálium- vagy foszfortúlsúlyos sortárgyával máris sokat tettünk a jó terméseredményért. A hozamtöbbletet tovább növeli, ha a vetéssel egy menetben startert is adagolunk a mag mellé. 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.