Profil

Varga Katinka

20 Bejegyzések 5 Hozzászólás

Blogbejegyzései

Kajszi helyzetkép

Márciusban szokatlanul hideg volt, mondhatni februári időjárás uralkodott. Februárban viszont voltak enyhe napok, hetek, sajnos a kajszibarack fák ekkor már éledeztek, így a márciusi hideg megtizedelte az idei termést. 

Mitől fehér az almafa ága?

Néhány rovarfaj –önmaga, vagy lárvái védelmében – viaszos, vattaszerű anyagot választ ki magából. Az egyik ilyen rovar az amerikai lepkekabóca, mely igen széles gazdanövénykörén okoz esztétikai hibákat (korábbi blog bejegyzésemben már írtam róla). A másik a vértetű, az almások nagy ellensége.

Ez most melyik poloska?

Az elmúlt tíz évben rengeteg új rovarfaj települt be Magyarországra. Két olyan poloskafajt mutatok be, amelyek gyors terjedésük és kártételük miatt az utóbbi időben reflektorfénybe kerültek.

Baljós árnyak a szőlőleveleken...

Nyáron és főleg az ősz és a szüret beköszöntével válnak láthatóvá az Esca tünetek. A szőlő levele szép színekben hívja fel magára a figyelmet, de sajnos ezek baljós előjelek...

Továbbra is hódítanak a kabócák!

A két betelepült és mára mindenhol elterjedt kabócafajt lassan senkinek nem kell bemutatni, mindenki felismeri és legtöbben védekeznek is ellenük. Az amerikai szőlőkabócát az aranyszínű sárgaság fitoplazma vektoraként tartjuk számon, az amerikai lepkekabóca pedig pár éve vattaszerű szövedékével hívta fel magára a figyelmet.