Napló

Poloskajelentés

A poloskák (Heteroptera) alrendje a rovarok egyik legváltozatosabb csoportja. Közel 40.000 fajuk ismert, igen változatos életmódú fajok. Magyarországon körülbelül 800 faj fordul elő. Ezek közül az egyik legismertebb a közönséges verőköltő poloska, vagy verőköltő bodobács (Pyrrhocoris apterus) (1. kép). Kora tavasszal találkozhatunk először az áttelelt imágókkal, olykor tömegesen, akár párosodás közben is. A hím állat a párzást követően még egy kis ideig a nőstényhez láncolva marad, hogy más hím egyedek ne tudjanak párosodni. Növényvédelmi jelentőséggel nem bír.

Szintén nagyon gyakori a zöld bogyómászó poloska (Palomena prasina), mely már több bosszúságot tud okozni termesztett növényeinken. Előszeretettel szívogatja bogyós termésű gyümölcseinket, kellemetlen ízt és szagot hagyva maga után, valamint ernyős virágzatú növényeinken és cserjéinken táplálkozik. Színezete igen változó, az imágó eleinte zöld, majd mikor telelőre vonul bebarnul,áttelelés után tavasszal ismét kizöldül. Az új nemzedék kifejlett példányain pedig idővel barnás-vöröses színváltozatok figyelhetők meg. A 2. képen egy zöld színváltozatú példány míg a  3. képen  egy másik a téli barna ruhájában  látható.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.