Napló

Paradicsomos krónikák – befejező rész

Befejező részéhez ér Kovács István paradicsomtermelő naplója. Lássuk, hogyan dolgozik a jégverések után, és milyen számokkal zárja a szezont!

Kondíciójavítás és termésképzés

Július 7.: Paradicsomvész megelőzésére ciazofamid és Cuproxat. A termésképzés támogatására Wuxal Boron Max és Wuxal P45 lombtrágya. Alulról a káliumtúlsúlyos Agriplant 4-et kapják a tövek az öntözővízben.

Július 14.: Folytatom a gombák elleni védelmet Kupfer Fusilannal. A feketetalpasság megakadályozására aminosavas-kalciumos lombtrágya (Wuxal Aminocal). A két jégverést követően még mindig nem vagyok elégedett a lombozattal: újabb adag Azospeed Aminot, és Alga 600-at is kiadok. A jégverés okozta hegek sajnos ott vannak a termésen (ezek később korai minőségromlást okoznak).

Július 17.: Alulról fokozom a káliumadagolást. A betakarításáig hátralévő egy hónapban előbb kálium-nitrát, aztán kálium-szulfát és végül kálium-klorid formájában kerül ki a makroelem a cseppvezetéken át. A lombtrágyázás szintén káliumos (Wuxal K-40).

Augusztus 14-16.: Betakarítás kombájnnal. 14 hektár átlagában 56 tonna lett a végeredmény (a korábbi 100 tonnával szemben).

Tapasztalatok összegzése

A két jégverést követően végig azért kellett küzdenem, hogy megfelelő lombozat alakuljon ki a termésneveléshez. A növényi kondíció javítása érdekében kénytelenek voltunk többször is bioaktív készítményekhez nyúlni: aminosavas, algakivonatos lombtrágyához. Az Alga 600 és az Amino Total stresszes helyzetek kezelésére szemmel láthatóan beváltak. Volt egy parcellám, ami az Amino Totalt menetrendszerűen végig megkapta a tenyészidőben – ez lett a legszebb. Amit soha nem hagynék ki a technológiából, az a vetést megelőzően kiadott Volldünger granulátum és a Trifender. Lombtrágyaként pedig a Wuxal Ascofol harmonikus mikroelemösszetételét tartom nagyra, és még a bór (Wuxal Boron Max) az, ami kihagyhatatlana technológiából. A komplex összetételű Wuxal Microplantot is végig adagolni lehetne a tenyészidőben.

És végül a számok. A paradicsom hektáronként 1,5 millió forintos ráfordítással megtermelhető. Ha 25 forintot kapunk kilójáért, akkor egy 100 tonnás normál évjáratban 2,5 millió forint bevételt hoz. Idén azonban a két jégverés miatt 100 ezer forintos mínuszt eredményezett. A biztosító 35%-os terméskiesésre fizetett, így végül nem lett veszteséges az év. Jövőre ismét 100 tonnás termés a célom. Ezekkel a készítményekkel – két jégverés nélkül – ez könnyen menni fog!

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.