Napló

Paradicsomos krónikák – 2. rész

Folytatjuk a tegnap elkezdett sorozatot Kovács István szentkirályi termelő naplója alapján.

Hóolvadás után

Ápr. 27.: Megtörtént a talajelőkészítés. 300 kg/ha Volldünger granulátum + 200 kg/ha kálium-szulfát bedolgozva hektáronként 2 kg Trifenderrel.

Április 29–május 3.: palántázás, ezzel egy menetben a cseppszalag kihúzása. Ezen megy ki a foszfortúlsúlyos Agriplant Starter.

Május 7.: A palántázáskori sérüléseket megelőző jelleggel, kontakt, rezes Cuproxattal kezeljük. Szintén a palántázáskori stressz gyors kiheverésére és a fejlődés beindítására magas alga- és mikroelem-tartalmú Wuxal Ascofol kipermetezése (3 l/ha).

Két jégverés

Május 24.: 31 mm eső + jég, nagy lehűlés. Ez nem hiányzott!

Május 29.: gyomirtás (metribuzin), stersszcsökkentés algás-mikroelemes Wuxal Ascofollal és az anyagcsere támogatása Wuxal Boron Maxszal. A regenerálódás támogatása kész aminosavak tartalmazó Amino Totallal és a teljes mikroelemsor biztosítása Wuxal Microplanttal. Sebkezelés, betegség megelőzése Cuproxattal. A cseppszalag a nitrogéntúlsúlyos Agriplant 1-et adagolja.

Május 31.: Külön menetes egyszikűirtás Select Superrel a szulfonilureákra rezisztens fenyércirok ellen.

Június 7.: Alakul a lombozat, intenzív növekedés kezdődik, ideje bevetni egy felszívódó + rezes készítményt: Kupfer Fusilan. Nitrogénnel és kész aminosavakkal is segítjük a fejlődést: Azospeed Amino (10 l/ha). Túl közel van a csemegekukorica, szükség van a paradicsomban is egy rovarölésre (lambda-cihalotrin).

Június 16.: Gombaölés megelőző jelleggel (cimoxanil + famoxadon). Virágzás támogatására kalciumos-aminosavas kezelés indul (Wuxal Aminocal), valamint bór kiadása Wuxal Boron Maxszal és foszforos lombtrágya (Wuxal P 45). És ismét rovarölés.

június 21.: Megint 30 mm eső + jégverés! 35%-os kárt állapít meg a biztosító.... :-(

 

Nem adom fel!

Június 24.: Most aztán ügyelni kell a jégverte sebekre! Lokálszisztémikus (cimoxanil + famoxadon) és kontakt (Cuproxat) készítmények együttes bevetése + rovarölés.

Június 29.: Segíteni kell a növények gyors regenerálódását nitrogénnel és kész aminosavakkal (Azospeed Amino, 10 l/ha), illetve növényi hormonokkal (Alga 600, 2 kg/ha). Ismét bevetem az Amino Totalt és a Wuxal Microplantot.

Június 30.: Gombásodás megelőzésére Kupfer Fusilan. Hajnalban a molyok és bagolylepkék ellen is védekezni kell. A kötés és a termés minőségének javítása végett magas káliumtartalmú Wuxal K-40-nel és Wuxal Kalciummal a lombon át is táplálom a töveket.

A folytatásban:

Kondíciójavítás és termésképzés

Tapasztalatok összegzése

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.