Napló

Paradicsomos krónikák – 1. rész

A következő napokban Kovács István szentkirályi paradicsomtermesztő naplója alapján mutatjuk be, milyen nehézségekkel szembesült idén, és hogyan hozta helyre az állományt két jégverés után is.

Feleségével együtt harmadik éve termel az Univernek konzervipari célra paradicsomot, illetve idén már fűszerpaprikát is Kovács István. A Gyöngyösön végzett agrármérnök két éve vágott bele a fiatal gazda pályázatba. A termőterülete és az egyéni vállalkozása is megvolt a gazdálkodáshoz a Kecskemét melletti Szentkirályon. Mivel jól ismerte a Kwizda vezértermékeit, szívesen belement abba, hogy az újdonságokat is kipróbálja. Végig kísértük egy szezonját, örömeit és bánatait. A következő napokban sorozatban publikáljuk az eseményeket, és azokat a tanulságokat, amik leszűrődtek benne a tenyészidény folyamán.

Így indult

Kovács Istvánnál a legnagyobb kultúra a paradicsom, ez foglal el 14 hektárt. A terület korábban szántó volt, napraforgót is termeltek benne. És az első évben éppen ide került a paradicsom! Varga László kollégánk szerencsére rábeszélte a szentkirályi termelőt, hogy legalább a terület egy részén gyérítse a talajban felhalmozódott fehérpenészt hiperparazita gombával, a Trichodermával. "Ez látványos volt! A Trifenderrel kezelt táblában 350 ezer növényből az egész vegetációban jó, ha 300 tövet kivettünk a szklerotínia miatt" – újságolja a fiatal gazda. Szóval, így kezdődött ez a kwizdás naplózás.

Kezdődik a szezon!

Idén a 14 hektárt 9, döntően korai paradicsomfajta foglalta el Szentkirályon, mivel augusztus 15. és 20. előtt betakarítva felárat fizet a érte a konzervgyár. Augusztus 20. után az időjárás is elromlik, és egyre nehezebb a termés minősgének megtartása. A kertész már csak ilyen: jobban örül a szárazságnak, hiszen a víz öntözéssel pótolható, de az esővel érkező gombás betegségek legyőzése sokba kerül, és nem is mindig jár sikerrel.

A szezonra már 300 kg őszi kálisó kiadásával elkezdenek felkészülni Szentkirályon. Hiszen a kálium (a bórral együtt) fontos szerepet játszik a növény víz- és szénhidrátforgalmában, hiányában feketetalpas lesz a paradicsom, fektefoltos a paprika. Makroelem, azaz döntően a talajból kell hogy felvegye a növény, ezért a termőközeget mindenképpen fel kell tölteni káliummal. Ahogy közeledünk a termésképzés felé, úgy kell aztán egyre nagyobb arányban "felülről" is pótolni ezt a tápelemet. Kezdetben azonban a gyökérzetet erősítő foszforra és a növekedést, lombozatfejlődést tápláló nitrogénre van szüksége a paradicsomnak.

A folytatásban:

Hóolvadás után

Naplórészletek két jégveréssel

Nem adom fel!

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.