Napló

Paprikakrónikák – első rész

Így dolgozott idén Kovács István paprikatermelő Szentkirályon. A alkalmazott technológiát és tanulságait három naplóbejegyzésbe sűrítettük!

Kovács István fiatal gazda az Univernek termel fűszerpaprikát a Kecskemét melletti Szentkirályon. A Gyöngyösön végzett agrármérnök 4,5 hektárnyi területen vetett el két fajtát. Mivel jól ismerte a Kwizda vezértermékeit, szívesen belement abba, hogy az újdonságokat is kipróbálja. Végig kísértük egy szezonját, örömeit és bánatait. A következő napokban sorozatban publikáljuk az eseményeket, és azokat a tanulságokat, amik leszűrődtek benne a tenyészidény alapján.

Így indult!

Míg a paradicsomot a kombájn takarítja be, addig a fűszerpaprikát kézzel kell begyűjteni két nagy szedési hullámban. "Romániából jöttek korábban a szedők, de most már csak Békés megyéből kapunk brigádot. Betakarítás idején naponta ingáztak fel ide" –  kezdi rögtön a kertészeti ágazat egyik legnagyobb problémájával a fiatal gazda. A munkások bére legalább egy millió forintot elvisz, tehát a termelés összes többi elemét úgy kell kidolgozni, hogy ezzel együtt is megtérüljön a befektetés.

A két paprikafajta az Univer palettájáról választott Hetényi parázs és a Szegedi 178-as volt. Előbbi korán érik, sok, de rövidebb és könnyebb termést nevel, baktériumra rezisztens. Utóbbi két héttel később érik, kevesebb, de nagyobb, húsosabb paprikákat hoz, és vírusrezisztens. Helyre vetéssel indult a szezon.

A magágykészítés során 300 kg Volldüngert adott ki Kovács István. A kiadott granulátum egy káliumtúlsúlyos, mikroelemekkel dúsított indító műtrágya, amit azért nem sajnál a teljes felületre kiszórni, mert a 140 centis sortávra vetett fűszerpaprika gyökerei egy hónap múlva már összeérnek az intenzív növekedés miatt. A területet 4,5 l/ha Devrinollal is gyomirtotta. A készítmény a magról kelő gyomfajok ellen nyújt védelmet.

 

A folytatásban:

Naplórészletek – Fázós kezdet sok jéggel

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.