Napló

Paprikakrónikák – befejező rész

Hogy lehet ennyi jégeső után talpra állni és nyereséggel zárni a szezont? Itt a gyakorlati példa! Kovács István paprikatermelő naplója a végéhez ér.

Mentem, ami menthető!

Június 24.: Rézszulfátos kezelés a betegségek megelőzésére (Cuproxat) és eszfenvalerát a rovarok ellen.

Június 25.: Gyors kondíciójavításra van szükség! Teljes mikroelemsoros Wuxal Microplanttal és nitrogénes-aminosavas kezeléssel (Azospeed Amino) regenerálom a növényeket. A készen kapott fehérjéknek köszönhetően gyorsabban heveri ki a stresszt a paprika.

Június 28: Folytatom a gomba- és rovarölő szeres kezeléseket.

Július 2.: A menetrendszerű fungicides-inszekticides permetezést most már bórral is kombinálom: Wuxal Boron Plus. A célom a virágzás támogatása.

Július 10.: Szisztemikus védelem a szürkepenész ellen (iprodion), és a rovarok ellen lambda-cihalotrin bevetése.  Még mindig dolgozni kell a tövek és a lombozat erősítésén, ezért megismétlem a Wuxal Microplant és Wuxal Boron Plus kezelést, továbbá magas foszfortartalmú Wuxal P45-tel is támogatom virágzást.

Július 17.: Vitalizálás és kötés erősítése egy sor bioaktív anyaggal. Az Azospeed Amino hosszan biztosít nitrogénforrást a növény számára, miközben kész aminosavakkal is szolgál. Az Alga 600 növényihormon-tartalma révén stimulálja az építő folyamatokat. A Wuxal Aminocal szerveskötésű kalciumtartalma révén a termésképzést támogatja, de még a lombépítésben is részt vesz.  Rezes Cuproxattal védekezek a betegségekkel szemben.

Július 28.: A termést minőségét javítom a magas káliumtartalmú Wuxal K-40-nel, de tulajdonképpen a rezes–piretroidos védem is ezt szolgálja. Így a paprikatermést megóvom a rovarokkal és a baktériumos károkozókkal szemben is.

Augusztus 8.: Folytatom a kálium-oxid adagolását Wuxal K-40-nel és a rézhidroxidos kezelést.

Augusztus 18.: Hadd dúsuljanak fel a növényben a hatóanyagok: megismétlem az előző permetezést.  

Augusztus 28: Alulról is kapnak a növények 22 kg/ha kálium-nitrátot. Megkezdődik a Hetényi parázs első szedése, a szegedi fajtára még két hetet várni kell.

Szeptember 5: Táplálás 16 kg/ha kálium-kloriddal.

Szeptember 8.: Iprodion bevetése szürkepenész megelőzésére.

Szeptember 15.: Megkezdődik a Szegedi 178-as szedése, ami eltart október 6-ig.

Október 3.: Utolsó adag kálium a lombon át (Wuxal K-40). Etefon hatóanyag bevetése a növekedés megállítására és az érés támogatására.

Október 9.: Még egy kis kálium-klorid a termésminőség megőrzéséért.

Október 19-22. Második szedési hullám a maradék fűszerpaprikatermés begyűjtésére.

Szép számokkal zárom az idényt

4,5 hektár átlagában a két fajta együttesen 215 mázsa/ha termésre volt képes. Ez várakozáson felüli eredmény volt, annak ellenére, hogy jeget is kapott az állomány. A paprika 2-2,5 millió forintos termelési költségéhez még hozzájön mintegy 1 millió forintnyi szedési kiadás. A bevétel 4,5 milliót tett ki, így ez a kultúra magabiztosan hozta a tőle elvárt eredményt. „Számomra a legmeggyőzőbben a biostimulátorok teljesítettek ebben az extrém évjáratban.  Az Alga 600 és az Amino Total hatását emelném ki. A vegetatív–generatív egyensúly fenntartásában, azaz a lombtömeg kialakításában, a terméskötésben és érésben is nagyon látványos eredményt produkáltak. Márpedig ez az eredményes termesztés kulcsa."

 

 

Értékelje a tartalmat:     0  
1 Hozzászólás
  • Bálint András
    #1
    0
    Szép munka, gratulálok a terméshez!

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.