Napló

Őszi gyomirtás búzában - Itt vannak a kísérleti eredmények!

A gyomok nemcsak táplálékot és teret vonnak el a kultúrnövénytől, de a gombás betegségekre is fogékonyabbá teszik. Minél nagyobb a gyomnyomás, annál hamarabb kell cselekedni.

Felsőnána tápanyaggazdag és jó kultúrállapotú talajain, illetve Adács gyenge és nagy gyomnyomású parcelláiban végeztük a kísérletet a 2016/17-es szezonban.

Így dolgoztunk: Három időpontban teszteltünk gyomirtó szereket: korai poszt emergensen, tavasszal bokrosodáskor és a szárbinduláskor kiszórva. Két népszerű versenytárs is vizsgázott.

Ezt mértük: A gyomfelvételezés májusban történt. A gyomok borítását %-ban határoztuk meg (gyomnyomás), és az egyes gyomfajok borítottságát is néztük (%).

A gyomirtási időpont megválasztásakor ezeket vettük fontolóra:

  1. Repce vagy kalászos elővetemény után (szántás nélkül) az árvakelés kikapcsolására már ősszel sort kell keríteni.
  2. Alacsony tőszám és korai vetés esetén az őszi gyomirtás elhagyhatatlan.
  3. A veronikát, violát tavasszal nehezebb kiirtani, mert a legtöbb tavaszi herbicidkombináció csak mérsékelt (50–80%) hatékonyságú ellene.
  4. A gyommentes tábla gyorsabban szárad, kevésbé lesz gombás, ami hosszú, meleg őszökön és kora tavasszal előnyt biztosít a herbiciddel kezelt táblának.
  5. Őszi kezeléssel csökkenthető a tavaszi munkacsúcs.

A májusi gyomfelvételezéskor minkét helyszínen azt tapasztaltuk, hogy az ősszel (korai poszt) kipermetezett 80 g/ha Alliance + 1 l/ha Stomp Aqua biztosította a legjobb – tökéletes – gyomirtó hatást. Adácson erős gyomnyomás mellett hozta ezt az eredményt. A tavaszi kezelések közül az Aurora Full bizonyult a legszélesebb hatásspektrumú szernek. Adácson azonban már ez sem bírta felszámolni az erős veronika- és violafertőzést­. Gyakorlatilag egyik tavaszi herbicid sem volt képes teljesen megfékezni ezeket a gyomfajokat. Az Aurora Full azonban négy másik fajjal szemben (zsombor, mezei tarsóka, szarkaláb és pipacs) még 100%-os hatékonysággal dolgozott. A késői gyomirtásra is alkalmazható Hadden Star és a két népszerű versenytárs készítmény nagyjából azonos hatékonyságúnak bizonyult. Hármuk előnye, hogy nagy technológia rugalmassággal bevethető készítmények.

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.