Napló

Nini! Nünük!

Előmerészkedtek a tavasz (talán) első bogarai, a nünükék. Az első észlelést egyik kollégámtól kaptam március 7-én. Azóta szinte mindenütt "beléjük botlunk".

Magyarországon a hólyaghúzó bogaraknak (Meloidae) 41 fajuk ismert. Közéjük tartozik például a kőrisbogár mely igen gyakori faj, valamint a nünüke fajok is. A hólyaghúzók kiszárított testének őrleményét az ókorban afrodiziákumként, vizelethajtóként és bélbetegségekre alkalmazták. Erős mérgük a cantharidin, felhólyagosítja a bőrt, ezért vigyázni kell, nehogy hozzáérjünk, és figyeljünk a kisgyerekekre, ne piszkálják ezeket az impozáns teremtményeket! Egyes nünüke fajok lárvái felmásznak a virágos növényekre és vadméhekbe kapaszkodva elvitetik magukat a kaptárba ahol a lépsejtben felfalják a méhlárvát. Azonban nem minen nünüke fajnak kell feltétlenül megtenni ezt a nagy utat, virágporral táplálkozva is eléldegélnek. Két kollégám jóvoltából (Vajkovics Balázs 2-es kép és Vejtey Csaba 5-ös kép) három (?) különböző nünüke fajról tudok képet prezentálni. A határozás így képeken keresztül kissé nehézkes (főleg a kék és közönséges nünüke esetében), de sejtéseim szerint közönséges nünüke (Meloe proscarabaeus, 2), kék nünüke (Meloe violaceus, 1-3-4- saját fotók) és talán ráncos nünüke (Meloe rugosus, 5) lett lencsevégre kapva. 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.