Napló

Napraforgó baktériumos lágyrothadása

Egyes évjáratokban előforduló, baktériumok okozta betegség

Csapadékos, meleg nyarakon és elsősorban mélyfekvésű területeken fordul elő ez a baktériumok által okozott betegség. A tüneteket az Erwinia carotovora ill. a Pseudomonas syringae pv. tagetis okozza. Napraforgóban virágzás idején jelenik meg. A tányér és a szár szivacsos bélszövetét folyósítja el. A szárban felülről lefelé haladva fertőzi a növényt, miközben a levelek elszáradnak. A megbarnult és elkocsonyásodott szár végül eltörik. Az elhalt levelek tövében és a száron bűzös baktériumcseppek jelennek meg, melyeket darazsak, legyek és egyébb rovarok fogyasztanak tömegesen. Védekezni agrotechnikai módszerekkel lehet. Burgonya ne legyen a napraforgó előveteménye, és kerüljük a mélyfekvésű területeket. A kórokózók a talajban és a szármaradványokon teleknek át.

Értékelje a tartalmat:     0  

Kwizda Tolna megyei szaktanácsadó

1 Hozzászólás
  • Varga Katinka
    #1
    0
    Köszi Csaba! Nagyon hasznos, főleg, hogy nem "mindennapi" betegség! A képek is szuperek.... :) (cimkéket majd szúrj be, hogy a keresők érzékeljék ;-) )

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.