Napló

Mitől torzulhat a gyümölcsfák levele?

Az őszibarack levelének torzulását a tafrina okozza, míg az almásokban az közönséges levélpirosító alma- levéltetű szívogatása nyomán deformálódnak a levelek.

A tafrina (Taphirna deformans) az őszibarack legfontosabb betegsége (1-3. kép). A kórokozó ellen való védekezésre minden évben ügyelni kell. A betegség kialakulásának és terjedésének kulcsa a megelőzés. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések réz tartalmú készítményekkel (pl Copper Field DF, Champion WG) az első lépés, hogy megakadályozzuk terjedését, hiszen nemcsak a rügyeken, rügypikkelyek alatt, ágakon, kéregrepedésekben, szinte az egész fán képes áttelelni a kórokozó. A fertőzés kora tavasszal, rügypattanáskor indul. A tafrina másik elnevezése a dérgomba. Nem véletlenül kapta ezt a nevet, a betegség kialakulásának és fertőzésének kedvez a hűvös, csapadékos, ködös tavasz. Rügypattanástól a virágzás kezdetéig mindenképpen védekezni kell szintén réz tartalmú készítményekkel. Mivel az őszibarack igen érzékeny a rézre, könnyen megperzseli, így figyelni kell, hogy minél kisebb szemcseméretű és finom-„lágy” rezet válasszunk. A legkímélőbb a Cuproxat FW, mely tribázikus réz-szulfát formájában tartalmazza a rezet. Mivel ez nem ionos réz-forma, a perzselés veszélye igen csekély. Apró szemcseméretnek köszönhetően pedig jó lefedettséget biztosít, melynek köszönhetően nemcsak a gombás betegségek, de a bakteriális fertőzések terjedését is gátolja gyümölcs és zöldség kultúrákban egyaránt. Felszívódó szerek közül például a tebukonazol, difenokonazol vagy ditianon hatóanyagú készítményekkel lehet védekezni.

Almán a közönséges levélpirosító alma- levéltetű (Dysaphis devecta) szívogatásának következtében pödrődik, torzul és pirosodik a levél (4-5. kép). Több éven át tartó károsítás gyengíti a fát, súlyos esetben ki is pusztíthatja. Tojása telel a kéregrepedésekben. Az első nőstények áprilisban kelnek ki (6. kép). Június végén az utolsó nemzedék ivaros nőstényei a szárnyas hímekkel való párzás után behúzódnak a kéregrepedésekbe és az első tojás lerakása előtt elpusztulnak. Így az anya teste is védi a tojásokat a környezeti hatások ellen. A védekezés megoldható felszívódó készítményekkel melyek levéltetvek, szívó, rágó kártevők ellen vannak engedélyezve (pl. tiametoxam, acetamiprid, lambda cihalotrin). Természetesen  a katicák is előszeretettel fogyasztjáka levéltetveket (7. kép). 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.