Napló

Megtérül a lombtrágyázás repcében

A repcemag értékes, jól eladható termény. Minden egyes plusz mázsának örülünk. Megnéztük, mennyi lombtrágyát ésszerű kiadni a befektetés megtérüléséhez.

A kíséreti parcellákban a repce termésképzése szempontjából fontos mezo- és mikroelemek (bór, kén, magnézium, molibdén stb.) hatását vizsgáltuk.

Így dolgoztunk: Összetett mikroelem-tartalmú lombtrágyákat teszteltünk, valamint a folyékony nitrogénpótlás hatékonyságát. A kezelésekre alapvetően szárbainduláskor, zöldbimbós állapotban és virágzáskor került sor, egy parcella novemberben is kapott bóros kezelést.

Ezt mértük: A lombtrágyák hatását a hozameredményeken mértük le, a termésparaméterekből a becőszámot és a becőnkénti magszámot is figyelembe vettük.

A növényenkénti becőszámban és a becőnkénti magszámban is jól vizsgázott a Kwizda tavaszi lombtrágya-ajánlata: 3 l/ha Jello szárbaszökéskor, 2 l/ha Wuxal Boron Plusz virágzás előtt, majd 2 l/ha Wuxal Ascofol a virágzás elején kiadva 55, illetve 40%-kal növelte ezt a két termésparamétert. Az említett készítmények összetett lombtrágyák, az Ascofol a mikroelemeken túl több, mint 51%-nyi algakivonatot is tartalmaz. Hasonlóan szép eredményt hozott a háromszori nitrogénes-magnéziumos-bóros tápanyag-kiegészítés is (Azospeed). Mindez a végső hozamokban is megmutatkozott. Ám ezek a lombtrágyák drágának számítanak a piacvezető megoldásokhoz képest. Vajon behozták az árukat?

A tanulság ez volt: A lombon keresztüli mikroelempótlástól reálisan 1–4 mázsa plusztermést lehet várni, kicsivel többet akkor, ha folyékony nitrogénről is gondoskodunk. A nagyon olcsó lombtrágyák éppúgy nem hoznak eredményt, ahogy túlzásba vitt kezelés sem.

 

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.