Lombtrágyázás hatása a repcetermésre (Felsőnána, 2017.)

Bóros, kénes, algakivonatos és összetett lombtrágyákat teszteltünk, valamint a folyékony nitrogénpótlás hatékonyságát. A kezelésekre alapvetően szárbainduláskor, zöldbimbós állapotban és virágzáskor került sor, egy parcella novemberben is kapott bóros kezelést.

Ezt mértük:

A lombtrágyák hatását a hozameredményeken mértük le, a termesparaméterekből a becőszámot és a becőnkénti magszámot is figyelembe vettük. A kapott eredményeket R statisztikai környezetben elemeztük (p<0,05 szignifikancia-szinten).

A repcemag értékes, jól eladható termény. Minden egyes plusz mázsának örülünk. Megnéztük, mennyi lombtrágyát ésszerű kiadni a befektetés megtérüléséhez.

A kíséreti parcellákban a repce termésképzése szempontjából fontos mezo- és mikroelemek (bór, kén, magnézium, molibdén stb.) hatását vizsgáltuk. A növényenkénti becőszámban és a becőnkénti magszámban is jól vizsgázott a Kwizda tavaszi lombtrágya-ajánlata: 3 l/ha Jello szárbaszökéskor, 2 l/ha Wuxal Boron virágzás előtt, majd 2 l/ha Wuxal Ascofol a virágzás elején kiadva 55, illetve 40%-kal növelte ezt a két termésparamétert. Az említett készítmények összetett lombtrágyák, az Ascofol a mikroelemeken túl 50%-nyi algakivonatot is tartalmaz. Hasonlóan szép eredményt hozott a háromszori nitrogénes-magnéziumos-bóros tápanyag-kiegészítés is (Azospeed). Mindez a végső hozamokban is megmutatkozott. Ám ezek a lombtrágyák drágának számítanak a piacvezető megoldásokhoz képest. Vajon behozták az árukat? Lásd a grafikont!

Megjegyzés: 110 ezer forintos repceárnál.
Az inputokat nettó nagykereskedelmi áron számoltuk.

Tanulság: A lombon keresztüli mikroelempótlástól reálisan 1–4 mázsa plusztermést lehet várni, kicsivel többet akkor, ha folyékony nitrogénről is gondoskodunk. A nagyon olcsó lombtrágyák nem hoznak eredményt, ahogy túlzásba vitt kezelés sem.