Napló

Kukorica starterezése – bizony, nagyon megéri!

Látványos különbségek a kukorica starteres parcellák között

Sokan még ma is bizonytalanok, hogy megéri-e starter műtrágyát használni kukoricában. Persze nem mindegy, hogy mit értünk starter műtrágyázáson. Sokan a sor mellé kiadott NPK műtrágyázást értik starterezés alatt. Pedig az igazi starter műtrágyázáson közvetlenül a magárokba juttatott mikrogranulált startereket kell érteni. A gazdálkodók itt is a bőség zavarával küszködnek, ugyanis igen sok, látszólag hasonló tudású starter műtrágya van a piacon. Terepszemle Bemutató Farmunkon számos, a piacon kapható mikrogranulált starter műtrágyát hasonlítottunk össze, és hogy teljes legyen a kép, beállítottunk olyan kezeléseket is, ahol a mikrogranulált starter és a hagyományos sor mellé kiadott NPK együtt, illetve külön-külön került kijuttatásra. Ez a kérdés különös figyelmet kapott a Farmjainkon, hiszen jól tudjuk, hogy a megfelelő foszforellátottság már a korai fenológiai szakaszban is igen fontos, mivel a kukorica 7-leveles korában megtörténik a csőkezdemény differenciációja. Ha ebben az időszakban nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű foszfor, kevesebb sor fog képződni a csövön, ami jelentős termésveszteséget fog okozni.

A Terepszemle bemutatón nagyon sok gazda a saját szemével győződött meg arról, hogy milyen látványos különbségek voltak az egyes startertrágyák között. A vizsgálat betakarítás utáni eredményét a mellékelt diagramon mutatjuk be.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.