Napló

Eszes lény az ültetvényekben

A tavasz beköszöntével megjelentek a gyümölcsösökben is a kártékony rovar fajok. Ezúttal egy pirosszárnyú eszelény tevékenykedését örökítettem meg. Érdemes odafigyelni minden kártevőre, kártételükkel befolyásolhatják a termés mennyiségét, minőségét közvetetten és közvetlenül egyaránt. 

A piroszárnyú (v. kökény) eszelény jónéhány névvel vált ismerté az évek során. Linné 1767-ben jegyezte le a fajt Tatianaerhynchites aequatus névvel, majd Coenorrhinus aequatusként is lehetett (lehet) vele találkozni egyes szakirodalmakban. Egy kis taxonómiai átrendeződés után "legújabban" pedig Neocoenorrhinus aequatus névvel illetik eme kis kártevőt. Tápnövényei az alma, körte, birs valamint a szilva, mandula, galagonya és berkenye fajok. Fiatal leveleket szitaszerűen lyuggatják, sziromleveleket fogyasztják. Érési táplálkozást folytatnak a virágokon és az érő gyümölcsön, majd lyukat fúrnak a gyümölcse és belehelyezik petéjüket (2 tojás/lyuk). Ezek a gyümölcsök visszamaradnak fejlődésükben (gyümölcsmúmiává válnak).   Hazánkban kétféle módon telelhet át, így fejlődése és rajzása is ennek megfelelően két utat követhet. Vagy a fán maradt gyümölcsmúmiában vészelik át a telet a lárvák, vagy a földre lepottyant gyümölcsből húzódnak a talajba a kifejlett lárvák, melyek a nyár végén alakulnak imágóvá. Áprilistól június közepéig rajzanak. A talajban áttelelt imágókkal lehet először találkozni. 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.