Napló

Búza: Sokat nyerhet, aki gyorsan vet, és nem sajnálja tápanyagot

2016/17-es kísérletünkben a vetésidő és starterezés hatását vizsgáltuk búzában. Mindkettőnek nagy a jelentőssége!

Búzát két kísérleti helyszínen vetettünk, de Felsőnánán többféle vetőmagnormát és vetésidőt is kipróbáltunk. Kíváncsiak voltunk ugyanis rá, hogy a későbbi vetésekre (október 25.) milyen hatással van a starter trágya. A kísérletnek aktualitást adott, hogy tavaly több százezer hektárnyi búza vetése csúszott bele a novemberbe, a tél pedig jóval hidegebbnek bizonyult, mint 2015-ben. Adácson egy sovány, foszforhiányos talajon vizsgáztak a kései vetésű parcellák.

Így dolgoztunk: 2016 október elején és végén vetetünk el búzát két különböző adottságú termőhelyen, háromféle vetőmagnormával (100, 150 és 200 kg). A starterezés hatására voltunk kíváncsiak.

Ezt mértük:  Megmértük a növények gyökér- és zöldtömegét, valamint az egységnyi területre jutó kalászszámot, a kalászonkénti szemek számát és az átlagos szemtömeget (20 minta/kezelés). Az elemzésekhez Levene-tesztet, varianciahomogenitás-vizsgálatot és varianciaanalízist (ANOVA) végeztünk.

A március harmadik hetében mintázott búza gyökértömegének és zöldtömegének mérésekor a korábbi vetésű nánai parcellákban 30­–120% közötti, szigifikáns növekedést tapasztaltunk a vetéskor kiadott mikrogranulátum hatására. A Pannon Starter Mega 30 kg/h-os adagja a később elvetett, illetve a gyengébb adácsi termőhelyen ekkor még nem hozott lényegi eredményt. Ennek oka, hogy a talaj novembertől tavaszig túl hideg volt, és a búza életfunkciói lelassultak.

Később a kalászszámban is hasonló, 15–30 %-os növekedést tapasztaltunk a parcellákban. Ám ami a végső hozamokat illeti, a későbbi vetésű búzán nem segített a starter – legalábbis a jó adottságú felsőnánai talajon. A sovány adácsi termőhelyen azonban a 100 és 200 kg-mal elvetett búza is látványosan reagált rá: a tavasz második felében sokat ledolgozott a kezdeti hátrányából.

Tanulság: A korai vetésidő önmagában is termésnövelő tényező, és a mikrogranulált starterre is jobban reagál ilyenkor a búza. A kései vetés káros hatásait gyengébb talajokon tompítani képes a starter.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.