Napló

Bolond egy időjárás – van okunk aggódni a kórokozók, kártevők miatt?

Elsőként a kalászos állományokban néztünk körbe.

Tünetek az őszi kalászosokban

Aki korán vetette el a búzáját, az most a sűrűbb állományokban már lisztharmatgyepekkel találkozhat. A figyelmes szemlélő megtalálja a szeptória őszi fertőzéséből visszamaradt piknídiumokat is, melyekből már kora tavasszal kifejlődhet a gombás betegség. A fogékony ősziárpa-fajtákon pedig megjelentek a hálózatos levélfoltosság tünetei. Összeségében az őszi kalászos állományok 20-30 százalékán fedezhetők fel a megbetegedés jelei. Ez nem rendkívüli helyzet, ám idén a szokásosnál korábbi beavatkozásra lehet szükség.

Az intenzív búzatermesztőknek mindenképpen ajánlott már márciusban, a bokrosodás vége előtt elvégezni egy fungicides permetezést. Ehhez mindenképpen egy olyan készítményt ajánlunk, amelyik a hőmérséklettől függetlenül működőképes, kontakt hatóanyagot is tartalmaz. Ilyen a Kwizda kínálatában a Fezan Plus vagy az Eminent Star. Ezek a lisztharmat, a helminthospórium és a szeptória ellen is hatékonyak. A helminthospóriummal leginkább ott lehet gond, ahol a búzát búza követi a vetésforgóban.

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.