Napló

Biológiai úton is mérsékelhető a kukorica fuzáriumos szártőkorhadása

Ebben az évben is sokfelé megnehezítette a kukorica betakarítását a fuzáriumos szártőkorhadás. Van elle azonban biológiai segítőtárs!

A tenyészidőszak folyamán évről évre szembe kell nézni száraz periódusokkal és a forrósággal. Ilyen körülmények között a kukorica a megtermékenyülés után a szemekbe történő szárazanyagbeépítés során „felemészti” a szárat. A Fusarium fajok – gyengültségi paraziták lévén – idő előtt elkezdik bontani a szárat, a parenchimás szövet szétesését, a bélszövet eltűnését okozzák.  Ennek következtében szártörés léphet fel. Betakarítási veszteség, magasabb szemnedvesség és toxinproblémák a végeredmény.

 

 

A helyes agrotechnikán és hibridválasztáson túl van mód arra, hogy a kukoricatermesztés biztonságát javítsuk?

Erre a kérdésre kerestük a választ a Terepszemle kísérletein belül a „fungicid” blokkban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a biológiai készítményeket hogyan alkalmazhatjuk, milyen hatékonyságot tudunk velük elérni, és a kukoricatermesztés technológiájába hogyan illeszthetők be a legjövedelmezőbben.

A készítmények közül ezeket teszteltük: a Trifender Pro 1l/ha dózisban a talajba dolgozva, a Pannon Starter Perfect Pro mikrogranulátum 20 kg/ha dózisban a vetéssel egymenetben, illetve szintén a vetéssel egy menetben egy új innováció, a T34 mikrogranulátum 10 kg/ha dózisban alkalmazva (természetesen több ismétlésben). Utóbbi a Trichoderma asperellum gomba T34-es törzsét tartalmazza. Ez a talajgomba a kukoricára káros, kórokozó gombák hifáinak közvetlen parazitálásával, antibiotikus anyagok termelésével és a gyökér kolonizálásával fejti ki hatását.

Lássuk az eredményeket!

Betakarítás előtt megmértük a fuzáriumos szártőkorhadás mértékét a parcellákban. A kezeletlen kontrollhoz képest szignifikáns különbséget mutattak a kezelt parcellák Felsőnánán és Csabacsűdön (1. diagramm, 2. diagramm). (A két helyszínen mások a termőhelyi viszonyok és a parcellák előélete is.)

1. diagramm

2. diagramm

És vajon ez a különbség a betakarítási eredményekben, a hozamokban is mérhető lesz?

A következő blogbejegyzésemben erre is választ kapnak!

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.