Napló

Baljós árnyak a szőlőleveleken...

Nyáron és főleg az ősz és a szüret beköszöntével válnak láthatóvá az Esca tünetek. A szőlő levele szép színekben hívja fel magára a figyelmet, de sajnos ezek baljós előjelek...

A korai tőkepusztulást okozó kórokozók közül két gombának tulajdonítanak nagyobb jelentőséget. Az egyik az Eutypa lata, a másik az Esca. Az Esca minden szőlőtermesztő országban problémát okoz. Végső tünete a teljes tőkepusztulás. A levelek elszíneződése igen látványos és nem összetéveszthető más betegséggel. Kezdeti tünetei esetleg magnéziumhiányra emlékeztethetnek. A bogyók fertőződése a késői peronoszpóráéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a beszáradt, töppedt bogyó héját lehúzva látható, hogy  a hús egészséges maradt, míg a peronoszpóra esetében barna.  

A betegség tulajdonképpen több gombafaj (kb 87) általi fertőzés tüneteinek együttese. A kórokozót már az ókori görögök is lejegyezték, ez az egyetlen olyan szőlőbetegség, melyet a világ minden pontján ugyanúgy hívnak. Mivel nem egy gombafaj okozza, hanem sok, így a védekezés nehéz ellene. Egyenlőre csak preventíven lehet fellépni a fertőzés ellen.

A tünetek nem minden esetben láthatóak a tőkén, ám egy a növény számára stresszesebb évben teret hódít a fertőzés. A tőke egészségének, vitalitásának megőrzése éppen ezért nagyon fontos. Ezt következetes tápanyag-utánpótlással, lombtrágyázással, fent tudjuk tartani. (A Wuxal termécsalád teljes körű tápanyag-utánpótlást  biztosít és egyéb adalékanyagokkal segíti a tápanyagok hasznosulását, környezeti stresszhatás esetén is.) A védekezés irányelvei: a tőkék őszi és tavaszi lemosó permetezése réztartalmú szerekkel (pl Copper Field), metszés során minél kisebb seb ejése, késő őszi metszések kerülése, először az egészséges, majd a fertőzött tőkék metszése. 

Értékelje a tartalmat:     1  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.