Napló

Almafa-lisztharmat veszély!

Az almásokban igen nagy károkat tud okozni az almafa-lisztharmat. A fertőzés már megtörtént, a tünetek pedig jelentkeznek a leveleken és a virágokon egyaránt. 

Az almafa lisztharmat (Podosphaera leucotricha) igen gyakori betegség, az almásokban minden évben gondot okoz, számítani kell a fertőzésre (1-2.kép). A megelőzésre alapozott növényvédelem és a megfelelő időben elvégzett permetezések a kulcsa a betegség visszaszorításának. Jellegzetes tünete a lisztszerű bevonat a leveleken. Ez nem más, mint a gomba micéliuma, melyen kifejlődnek az ivartalan szaporító képletek, a konídiumok. A kórokozó megfertőzi a virágokat is, melynek következtében azok elszáradnak, deformálódnak, elhalnak (3- 4. kép). A termésen hálószerű parás tünet jelentkezik . A lisztharmatra fogékony fajtákon óriási károkat tud okozni a betegség.

A gomba a rügyekben és rügypikkelyek alatt telel át. A fertőzés rügypattanáskor indul, a védekezést ebben az időben kell megkezdeni. Az őszi és tavaszi lemosópermetezések kéntartalmú szerekkel (pl. Cosavet DF Edge/Sulgran DF)  segíthetnek a fertőzés megelőzésében és mérséklésében. A tavaszi metszés során a fertőzött ágvégek eltávolítása kulcsfontosságú. Rügypattantástól a virágzás végéig mindneképpen védekezni kell a lisztharmat ellen, kontakt kéntartalmú készítményekkel (Cosavet DF Edge/Sulgran DF), vagy felszívódó hatóanyagú szerekkel (Domark 10 EC). Az almafa-varasodást sem szabad elfelejteni, hiszen ennek a gombának a fertőzése és a tünetek is láthatóak már az ültetvényekben. A Domark 10 EC mind a két betegség ellen hatékony védelmet nyújt. (A növényvédelmi kezeléseket a sziromhullás után is folytatni kell.)

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.