Napló

Teszteredmények: Kukorica starterezése 2017.

Különböző összetételű és dózisú sortrágyákat, valamint mikrogranulált startereket hasonlítottunk össze ebben a kísérletben. A csíranövény gyökérképzését leginkább a foszfor és a cink támogatja, ezért ezekben a tápelemekben erős készítményeket, illetve a szokványos megoldásokat válogattuk be a tesztbe.

Ezt mértük: Teljes növénytömeg mérése 6–8 leveles korban, illetve a termésmennyiség mérése.

Mennyi foszfor legyen?

Különböző foszfortartalmú starterek hatékonyságát teszteltük két kísérleti helyszínen, a gyártó által ajánlott dózisban. Mindkét helyszínen a magasabb foszfordózist tartalmazó kezelések eredményeztek nagyobb növénytömeg-növekedést. A Pannon Starter Mega és a legmagasabb foszfortartalmú standard készítmény 20–25%-os termésnövelő hatása szignifikáns volt. A legkisebb foszfortartalmú mikrogranulátumok viszont nem növelték a fiatal növények tömegét.

A több nem hoz többet

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyit ad hozzá a terméshez egy mikrogranulált starter a sortrágyákkal összehasonlítva. Két helyszín átlagában állítjuk, hogy pusztán 30 kg starterrel pont ugyanannyival növelhetjük a hozamot, mintha 200 kg sortrágyát adagoltunk volna. Ez felveti a megtérülés kérdését is, amire hamarosan visszatérünk. A mellékelt diagrammal kapcsolatban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy pusztán a végeredményt tekintve egyformán jónak tűnik a sortrágyázás és a mikrogranulátumszórás, ám 2016-os vizsgálataink alapján tudjuk, hogy a legjobb eredményt e kettő kombinációja adja. Napraforgós kísérleteinkben idén ugyanezt az eredményt kaptuk. Ezért a javaslatunk a kukorica kezdeti tápanyag-ellátására: 20–30 kg/ha Pannon Starter Mega és 100–200 kg/ha NPK-sortrágyázás együttes alkalmazása.

Holnap folytatjuk!

 

 

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.