Napló

A regulálás termésnövelő!

A gyökérnyakátmérő csak egy dolog, legalább ennyire fontos a jó egészségügyi állapot. A kísérletünkből az derült ki, hogy a kezeletlen repcéhez képest hektárobként 46 ezer forintot lehet nyerni egy hatásfokozóval kombinált regulátorral.

A regulálás célja, hogy a növény föld feletti növekedését visszafogjuk, a gyökérvastagságot pedig növeljük. Kifagyásról ugyan egyre kevesebbet hallunk, de a vastag gyökérzet másik előnye nyilvánvaló: a jobb tápanyaghasznosítás és a stressztűrés fokozódása révén potenciálisan több lesz termés. A regulálás hozadéka a javuló egészségügyi állapot is, hiszen egy gombaölő szeres kezelésről van szó.

Így dolgoztunk: 2016 qugusztus 29-én vetettük el a Shrek hibridet 375 ezres csíraszámmal. A kísérleti blokkban különböző összetételű regulátorokat teszteltünk adjuvánssal és anélkül is.

Ezt mértük: A regulálás hatását márciusban a gyökérnyak-vastagságon mértük le. Betakarításkor a hozameredményeket is rögzítettük.

A kísérletben a tebukonazol hatóanyagú T-Rex hatékonyságát vizsgáltuk önmagában, illetve a gyökeresedést segítő cinkkel (Route), valamint a szer tapadását és bejutását segítő, kéthatóanyagú adjuvánssal (Velocity). Utóbbi a vastag viaszrétegű repce esetében különösen fontos. Ezeket vetettük össze a piacvezető standard termék (metkonazol és mepiquat-klorid) hatékonyságával. A gyökérnyakvastagságot minden kezelés jelentősen fokozta, és a cink gyökeresítő hatása is beigazolódott. Ám a terméseredményeket szignifikáns módon csak a hatásfokozóval kombinált regulálás befolyásolta. Mivel a gyökérnyakátmérő növekedése nem vezetett automatikusan több terméshez, arra kell gondolnunk, hogy a siker kulcsa a gombaölő fóma elleni hatékonyságának javulása volt. Az adjuvánssal együtt permetezett állomány jobb egészségügyi állapota ebben az évjáratban egészen a betakarításig érvényesült.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.