Napló

A napraforgó-szklerotínia, vagyis a fehérpenészes szártőrothadás nem játék!

A talajból fertöző szklerotínia ellen már vetéssel egymenetben, vagy közvetlen vetés előtt és utána is védekzehetünk

A gazdák tudják, hogy napraforgót 4–5 évig nem lehet ugyanazon a területen önmaga után vetni. Ez a szkelortínia, vagy fehérpenészes rothadás miatt van, aminek a kitartóképletei (szkleróciumok) akár 4–8 évig is képesek fertőzni. De sajnos ez a kórokozó nemcsak a napraforgóra veszedelmes, hanem több száz gazdanövénye van. Kultúrnövényeink közül a repcében, szójában és sok kertészeti kultúrában fertőz. Gazdanövénye a parlagfű is. Tehát biztosak lehetünk abban, hogy talajainkban ott a szkelrotínia.

A talajból fertőző képlete ellen gombaölőkkel nem tudunk védekezni. Csak egy lehetőségünk van, ez pedig a természetes ellenségek alkalmazása, mint pl. a Tricoderma asperellum gomba. Két Trichoderma-készítményt  is teszteltünk a Terepszemle parcellái között, a Trifender® Pro, és Pannon Starter® Perfect terméket. A Trifender® Pro-t a talajra permetezve, akár gyomirtással egy menetben kell kijuttatni. A másik lehetőség, hogy vetéssel egy menetben a Pannon Starter® Perfect-tet juttatjuk ki: ebben a műtrágya szemcséire gyárilag van "felragasztva" a Trichoderma gomba.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a két termék milyen hatással van a napraforgó hozamára és a szklerotínia-fertőzésre. Csillagbimbós állapotban kiszórtuk a Picasso gombaölőt is.

Értékelje a tartalmat:     0  
0 Hozzászólás

Új hozzászólás készítéséhez kérjük, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik oldal tagsággal, egyszerűen készíthet az alábbi regisztráció hivatkozásva kattintva.

Bejelentkezés    |    Regisztráció

Regisztráció vagy bejelentkezés után automatikusan visszakerül erre az oldara.